woensdag 15 juni 2016

[verslag] Assembly of the Commons 14/06: communities beheren


Een fabriek heeft een productielijn die iets maakt, een common is een platform dat mensen toelaat dingen zelf te maken, samen met elkaar. Encyclopedia Brittannica maakt een encyclopedie, Wikipedia geeft gebruikers een platform waarop ze die encyclopedie zelf kunnen maken.

De belangrijkste productiefactor voor een common is dus niet arbeid of kapitaal, maar de community van haar gebruikers. Hoe kunnen gebruikers worden gemotiveerd om samen te werken? Hoe betrek je zoveel mogelijk mensen, op zoveel mogelijk manieren? Hoe kan je een community doen opleven? Hoe zorg je ervoor dat ze zichzelf in stand houdt?

We vroegen het aan Sofie Verhalle. Of liever, zij aan ons. Want het werd geen gewone Assembly. Het werd een rondje van de zaal waarin iedereen (of toch bijna iedereen, sorry Jeremy) elk om beurt mocht uitleggen wie die was en waarom die gekomen was. Meteen de belangrijkste les van de avond: ga er niet van uit dat jij weet wat je publiek wil, maar begin vanuit wie zij zijn en wat zij willen.

“Welke community beheer je, lukt dat goed, wat zijn opvallende lessen en successen?” Het werd een ongemeen boeiende avond. Hier een lijst met initiatieven van de aanwezigen die de revue passeerden.

Whitespace,hackerspace in Gent
Stadsmier, city hacks for farming
MUS-E.be, cocreatie in artistieke sector

De meeste ervan worden tenminste deels beheerd via een Facebookgroep. Niet toevallig. Facebook is het grootste netwerk. Of je nu wil of niet, wie schaal wil zal daar moeten zijn. Een groep is beter dan een pagina omdat een groep veel meer peer-to-peer interactie toelaat, en dat is net de bedoeling.

Belangrijk is dat het online gebeuren niet op zich staat. Online is een hefboom voor offline activiteiten. De groep maakt het makkelijker om contact te houden, nieuws te delen en afspraken te maken.

Communities onderhouden kost tijd. Als beheerder moet je ze niet zozeer “trekken”, maar eerder onderhouden zoals je dat met een tuin zou doen: nu en dan de zelforganiserende kracht ervan subtiel bijsturen zodat het geheel in harmonie blijft. Dat vraagt tijd maar vooral toewijding op langere termijn. Vraag je dus eerst af of je er genoeg tijd voor hebt, voor je een groep creëert.

Communities onderhouden doe je bijvoorbeeld door duidelijke regels af te spreken, zodat iedereen weet waar die aan toe is en wat van iedereen wordt verwacht. Duidelijke verwachtingen en rollen creëren een veilige omgeving waarin creativiteit mogelijk wordt.

Communitygevoel kan je aanzwengelen door zoveel mogelijk mensen in de groep te proberen activeren. Een andere tip is om succeservaringen expliciet te maken. Een succesvolle gebeurtenis in je community bindt de community, geeft haar een motivatieboost en geeft buitenstaanders een goed beeld van wie jullie zijn, wat jullie doen en waarom. Een succes is een concrete gebeurtenis, dat heeft als voordeel dat mensen ze kunnen begrijpen ook al zijn ze niet thuis in het jargon van je groep. Het zijn ideale conversation starters die inspiratie bieden voor nieuwe plannen in de toekomst.  

Sofies visuele samenvatting van de avond.

Meer weten over Sofie? Klik hier!


6 opmerkingen:

  1. Hallo groeten aan iedereen hier. Mijn naam is Marie Alice, ik wil deze geweldige gouden kans gebruiken om een tastbare getuigenis te geven over hoe ik onlangs een lening van 60000 euro heb ontvangen. Ik zocht een lening en werd later gedupeerd. Ik probeerde het opnieuw en ik ontmoette een vrouw zoals ik die klaar en bereid was om me te helpen een lening te krijgen tegen een rentevoet van 2%. En mij werd verteld dat deze vrouwelijke geldschieter een betrouwbare vrouw is, dus besloot ik contact met haar op te nemen en hij gaf me de mogelijkheid om een lening van haar bedrijf aan te vragen die ik gemakkelijk kon krijgen, maar de verklaring is dat ik mijn lening heb ontvangen in goede gezondheid en met minder stress. Als u geïnteresseerd bent om een lening te krijgen, kunt u contact met haar opnemen via e-mail: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo, heeft u financiële hulp nodig? Ik ben Susan Benson. Ik ben een geldschieter en ook een financieel adviseur.

    Heeft u een zakelijke lening, persoonlijke lening, hypotheeklening of een lening nodig om uw project te realiseren? als uw antwoord ja is, raad ik u aan contact op te nemen met mijn firma. We verlenen allerlei soorten leendiensten, waaronder langlopende en kortlopende leningen. Voor meer informatie, schrijf ons via e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) of stuur me een bericht rechtstreeks op WhatsApp via: +447903159998 en ontvang direct een reactie.

    Wij zijn een uitgebreide financiële dienstverlener en we zijn toegewijd om u te helpen bij het vervullen van al uw ambities. Wij zijn gespecialiseerd in het bieden van gestructureerde financieringsoplossingen aan individuen en bedrijven op de meest effectieve en snelste manier.

    Hier zijn enkele redenen waarom u contact met ons zou moeten opnemen voor een lening;
    * Gemak - U kunt altijd en overal een lening aanvragen.
    * Flexibel bedrag - u beslist hoeveel u wilt lenen.
    * Snelle directe financiering - Ontvang uw lening binnen 24 uur na goedkeuring.
    * Flexibel rentepercentage van 3%.
    * Hoge goedkeuringspercentages
    * Flexibele terugbetaling - u krijgt de kans om de terugbetalingsdatum te kiezen, wekelijks, maandelijks of jaarlijks voor een periode van 1-30 jaar.
    * Eenvoudige online applicatie.
    * Persoonlijke begeleiding en expertise.
    * Geen verborgen kosten

    Loop een kans niet mis door gebrek aan geld. Neem nu contact op met mijn bedrijf, we kunnen u helpen met een lening omdat we talloze individuen en organisaties hebben geholpen die over de hele wereld in financiële moeilijkheden zijn gekomen

    Voor meer informatie over ons kredietaanbod kunt u ons uw kredietaanvraag sturen via:
    E-mail: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    WhatsApp: +447903159998

    Tussenpersonen / Consultants / Makelaars zijn welkom om hun klanten mee te brengen en zijn 100% beschermd. In alle vertrouwen werken we samen voor de voordelen van alle betrokken partijen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vraag een lening aan bij NOVA GLOBAL FINANCE tegen een rentepercentage van 3%.

    Of u nu uw levensstijl een boost wilt geven of u heeft een onverwachte uitgave, een lening van NOVA GLOBAL FINANCE is de kosteneffectieve manier om dit te realiseren.

    Nova Global Finances is flexibel: u kunt tot 10 miljoen euro lenen, met een geschikte aflossingsperiode van 1 tot 30 jaar. Wij bieden een uitgebreid assortiment persoonlijke leningen, zakelijke leningen, woningkredieten en schuldconsolidatieleningen die kunnen worden aangepast aan uw veranderende behoeften en omstandigheden tegen een rentepercentage van 3%.

    Wat je krijgt:
     Onmiddellijke toegang tot uw geld na goedkeuring
     Concurrerende rentetarieven
     Flexibele terugbetalingsvoorwaarden
     De mogelijkheid om uw lening sneller af te betalen (extra betalingen verminderen het kapitaalbedrag van de lening)
     Gemakkelijke goedkeuring als u extra geld nodig heeft
     U kunt op uw eigen geschikte plaats en tijd een lening aanvragen

    Hoe toe te passen:
    Een lening aanvragen is snel en eenvoudig! Bedrijven of particulieren die geïnteresseerd zijn in het aanvragen van een lening bij Nova Global Finances en die meer informatie nodig hebben over HOE AANMELDEN, moeten EEN E-MAIL STUUREN naar (novaglobalfinances@gmail.com) OF contact opnemen met Camilla Karlsen op whatsApp: +31642117819 voor meer informatie en mondelinge briefings. Algemene voorwaarden zijn van toepassing.

    Camilla Karlsen
    Senior leningmanager

    BeantwoordenVerwijderen
  4. LENINGAANBIEDING VAN NOVELTY FINANCE"
    Hallo!!! Heeft u een lening nodig? Zo ja, dan raad ik u aan om een ​​lening aan te vragen bij Novelty Finance.

    Mijn naam is Davina Claire, ik ben de financieel directeur van Novelty Finance en u kunt een lening aanvragen bij mijn bedrijf en binnen 24 tot 48 uur een lening op uw rekening hebben staan. Het is mij opgevallen dat veel mensen het zo moeilijk vinden om een ​​lening te krijgen van hun lokale banken of andere financiële instellingen vanwege de hoge rente, onvoldoende onderpand, de verhouding tussen schulden en inkomen, een lage kredietscore of andere redenen.

    Bij NOVELTY FINANCE bieden we financieringsoplossingen. Wij bieden alle soorten leningen aan (persoonlijke lening, zakelijke lening en vele andere). We bieden flexibele en meerdere leningopties, inclusief beveiligde en ongedekte leningen, langlopende en kortetermijnleningen die zijn afgestemd op uw financiële behoeften.

    Voor vragen/vragen? - (Stuur een mail naar noveltyfinances@gmail.com of Bel / WhatsApp via: +447915601531)

    We streven ernaar om lenen gemakkelijk, gemakkelijk en betaalbaar te maken.

    Onze service is zeer snel, betrouwbaar en betrouwbaar en u kunt tot € 15 miljoen lenen tegen een gesubsidieerde rente van 3% per jaar. Wij zijn het juiste bedrijf om contact op te nemen als u dringend een lening nodig heeft.

    Geen wachttijden of stressvolle bankbezoeken meer, onze service staat 24/7 voor u klaar. U kunt altijd en overal een lening aanvragen op uw eigen geschikte plek met uw telefoon of uw laptop, u hoeft alleen maar contact met ons op te nemen via
    E-mail: (noveltyfinances@gmail.com) OF
    bel en schrijf ons op WhatsApp via: +447915601531

    We zijn altijd enthousiast om financiële steun te bieden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo daar, als een nieuweling in crypto-valutahandel, verloor ik veel geld door alleen op de markt te navigeren. In mijn zoektocht naar een echte en vertrouwde handelaar, kwam ik Anderson Johnny tegen die me begeleidde en hielp om zoveel winst te maken tot een bedrag van $ 40.000. Ik deed mijn eerste investering met $ 1.000 en behaalde een ROI van $ 9.400 in minder dan 8 dagen. U kunt contact opnemen met deze deskundige handelaar via e-mail tdameritrade077@gmail.com of op WhatsApp +447883246472 en wees klaar om uw eigen getuigenis te delen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. U heeft snelle financiering nodig om een ​​huis, een auto of financiering voor diverse activiteiten of projecten te kopen!. Email ons. De aanvraag wordt snel verwerkt en het geld staat na 24 uur op je bankrekening.

    E-mail: ICC.loan-sercice@protonmail.com

    BeantwoordenVerwijderen